Huominen on tänään Ilmastonmuutos vai järjestelmän muutos?

Vastustan uuden hallituksen ilmastopolitiikkaa jo nyt

  • Mielipide metsäteollisuudesta
    Mielipide metsäteollisuudesta

Aika ei ole vähissä, se on jo loppunut. Nyt ollaan jo siinä vaiheessa, että ihmisiä kuolee ilmastonmuutoksen seurauksena eri luonnonkatastrofeissa ja kuivuuden aiheuttamissa sisällissodissa. Eliölajeja kuolee sukupuuttoon sitäkin kovempaa tahtia. Jokainen kulutettu minuutti, jota emme käytä ilmastonmuutoksen torjuntaan on pois ihmiskunnan ja luonnon hyvinvoinnista.

 

Ilmaston kannalta on täysin perusteltua lopettaa metsähakkuista 99%, lopettaa yksityisautoilu, lentoliikenne, talouskasvu ja lihansyönti kokonaan ja tehdä suomesta hiilineutraali tämän vuoden loppuun mennessä. Nykyisessä poliittisessa keskustelussa esiintyvät realistisemmat ratkaisut ovat vain minimivaatimus ja kompromissi. Isoja muutoksia saa vaatia ja on pakko vaatia. Mitä enemmän pystytään tekemään, sen parempi. Ilmastoliike ei voi vaatia liikaa.

 

Poliitikot eivät välttämättä ole sisäistäneet vaadittujen muutosten laajuutta. Vaaditut yhteiskunnalliset muutokset ovat kenties isompia, kuin kukaan osaa ennakoida täysin. Suurissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa tulee lähes aina haasteita, joita ei ole osattu odottaa. Olen epäileväinen uskaltaako eduskunta ottaa vaaditun laajuisiin uudistuksiin liittyviä riskejä kannettavakseen, vai jäävätkö ilmastouudistukset kuitenkin puolitiehen ja lähinnä symbolisiksi. Onhan näistä asioista jo parikymmentä vuotta jauhettu, eikä mitään ole tapahtunut.

 

Toistaiseksi melkein jokainen puolue on ottanut ilmastonmuutoksen torjumisen teemakseen, mutta käytännössä politiikka on joko ilmastoa tuhoavaa tai muutoin liian maltillisia. Lentovero ja metsähakkuiden desimaalien viilaaminen olisivat ehkä askel oikeaan suuntaan, mutta jos uusi hallitus ei saa aikaan muuta kuin ne, katson sen epäonnistuneeksi. Ikävä kyllä veikkaan, että se on todennäköisempää, kuin se, että seuraava hallitus aloittaa pitkän koko yhteiskunnan kattavan ilmastonmuutoksentorjuntaprosessin.

 

Koko öljyyn perustuvan infrastruktuurin korvaaminen uusiutuvilla energiamuodoilla on aivan valtavan iso projekti, eikä sen rakentamiseksi saisi kuluttaa suunnattomia määriä fossiilisia. Mä olen varma, että talouskasvun selkärangan eli teollisuuden täytyy ainakin jonkin aikaa, ellei lopullisesti, toimia astetta pienemmällä teholla energian ja ilmaston säästämiseksi. Se tarkoittaa, että talouskasvu ei saa olla politiikan tärkein päämäärä. Onko seuraava hallitus valmis tähän?

 

Toinen merkittävä tekijä, mikä täytyy ottaa huomioon on se, ettei köyhiä laiteta ilmastonmuutoksen maksajiksi. Olisi turhauttavaa, jos laajat yhteiskunnan ilmastotoimenpiteet kaatuisivat luokkaerojen kasvamisesta syntyviin (täysin oikeutettuihin) vastareaktioihin. Onhan ilmastonmuutos pohjimmiltaan rikkaimpien syytä, joten tyhmää olisi laittaa köyhimmät sen torjunnan maksajiksi. Kun laajoja ilmastouudistuksia lähdetään toteuttamaan, minkäänlainen ekokapitalistinen tai ekofasistinen yhteiskunta ei siis saa olla ratkaisu. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimusten tulee mielestäni olla ilmastokamppailun oleellinen osa.

 

Koska ilmastonmuutos on laajudessaan ennennäkemätön katastrofi ja sen torjunnassa muu luonto ja ihmiskunta on otettava huomioon, myös ratkaisut tulevat olemaan erittäin isoja. Isompia kuin esimerkiksi viime eduskuntakaudella kaatunut sote -uudistus. Jos eduskunta on kykenemätön viemään sote -kokoluokan projekteja läpi, niin tuskin maapallon pelastamisen kokoluokka on sen helpompaa. Tietenkään ilmasto ei ole täysin sama, kuin sote. Ilmastoliikkeen tuleekin myös jatkossa painostaa eduskuntaa ilmastoasioissa ja näyttää, että uudistuksilla on laaja tuki. Ensiarvoisen tärkeää on koko ajan vaatia tiukennuksia ilmastopolitiikkaan, sillä parlamentarismissa radikaaleinkin uudistus tuppaa vesittymään laimeaksi kompromissiksi. Ilmastoasioissa liikoihin kompromisseihin ei ole varaa.

 

Vaadin uutta hallitusta jo etukäteen tiukentamaan ilmastopolitiikkaansa, oli se kuinka kunnianhimoista tahansa. Se on kuitenkin liian vähän.

 

Ilmastonmuutoksen vastaisen liikkeen on jatkuttava myös vaalien jälkeen ja vahvistuttava. Nuorten koululakkoilu ei yksinään riitä, vaan jokaisen tulisi kykyjensä mukaan osallistua, myös aikuisten. Yleislakko ravistelisi päättäjiä mukavasti. Kaikenlaisen suoran toiminnan mahdollisuuksia kannattaa harkita. Mielenosoituksia kannattaa aina järjestää yhä enemmän ja yhä monimuotoisempina ja mielikuvituksellisempina. Kansainvälinen solidaarisuus ja yhteistyö muiden maiden ilmastoliikkeiden kanssa on myös globaalissa katastrofissa enemmän kuin paikallaan. Tähän väliin isot arvostukset kaikille ilmastoaktivisteille, jotka ovat saaneet ilmastoliikkeen hyvälle kasvavalle alulle! Kannustan kaikkia tulemaan mukaan.

 

Älä anna äänestämisen jäädä ainoaksi ilmastoteoksesi. Ydinsotaakin pahemman katastrofin partaalla eläessämme pelkkä vuodesta toiseen jatkuva äänestäminen ja poliitikkoihin luottaminen on turhauttavan riittämätöntä ja muutenkin liian hidas vaikuttamiskeino. Meidän täytyy huutaa jatkuvasti ja koko ajan kurkku suorana päättäjille, kuinka vakava tilanne on.

 

Nyt tarvitaan aivan valtava ilmastokapina päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat